tisdag 6 april 2021

Uppror bland förskolans anställda i Haninge


80 anställda kräver stopp på nedskärningarna i förskolan

Över 80 anställda har nu anslutit till kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor och i lokaltidningen Mitt i Haninge kräver kampanjen i en debattartikel med 36 undertecknare ett omedelbart stopp för nedskärningarna som drabbar barn i behov av extra stöd för språk och inlärning. Här är debattartikeln i sin helhet:
Sluta spara på Haninges förskolor! 
Hur många barn ska gå sönder i jakten på pengar och hur många anställda ska behöva gå in i väggen? Det frågar vi förskollärare, barnskötare och övriga aktiva i kampanjen mot nedskärningar på Haninges förskolor.
I ett utskick till förskolans anställda skriver Haninge kommun:
"Vi kommer inte kunna ha den extra pedagogtid som vi haft på flera av våra avdelningar utan vi ser över och vänder på varje pedagogtimme. Vi kommer inte ta in vikarier i första läget utan vi kommer omfördela pedagoger och barn mellan våra avdelningar och förskolor vid behov."
De som drabbas när den extra pedagogtiden dras ned är de barn som har behov av särskilt stöd. I förskolan är det rätt vanligt att barn inte har fått diagnoser än, eftersom de är rätt så små. De har däremot samma sorts svårigheter med skillnaden att de inte får extra resurser. Och de barnen hamnar i kläm när de inte får det stöd de har rätt till. 
Skolverkets riktlinjer säger att barngrupperna ska vara begränsade till max 12 barn i åldern 1-3 år och max 15 barn i åldern 3-5 år. Verkligheten i Haninge är helt annorlunda: I de flesta förskolor är barngrupperna mellan 15 och 17 barn i åldern 1-2 år, 18-20 barn i åldern 2-3 år och 22-25 barn i åldern 3-5 år. Mellanbarnsgrupperna som är menade att vara för barn i ålder 3-4 år är idag oftare för barn på 2-3 år. 
Orsaken är att politikerna inte betalar vad verksamheten behöver kosta. Den av Haninge kommun satta barnpengen – som ska betala löner, lokaler, material, mat, frukt, städ etc – har inte höjts i nivå med kostnadsökningarna på flera år. Det innebär i praktiken att barnpengen har sänkts för varje år. Bland effekterna finns att vikarier inte tas in, att barngrupperna växer och att de barn som behöver extra stöd inte får det. 
Nu får det vara slut på detta politiker! Förskolan måste få kosta utefter behoven. Era nedskärningar drabbar de barn med störst behov av extrastöd för språk och inlärning, med möjliga effekter som kan påverka dessa barns liv i framtiden.

Vi 36 undertecknare är: 12 förskollärare (fl), 22 barnskötare (bs), en LV-pedagog och en övrig aktiv i kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor:

Ida von Rosen (fl), Hanna Delitsch (fl), Malena Enhammar (fl), My Österberg (fl), Elin Kolari (bs), Josephine Svanäng (bs), Güldah Taylan (bs), Katarina Björnell (fl), Heléne Hermansson (fl), Åsa Eskilsson (bs), Sofia Boman (bs), Rajwinder Sanghera (bs), Marja Maaouia (fl), Lena Vikh (bs), Linda Dahl (fl), Jonna Nevalainen (fl), Nasrin Ababaker (bs), Ann Bergman (bs), Agneta Holmberg (bs), Dorota Krzyzowska (bs), Behi Amini (bs), Maria Hellman (fl), Angelica Johansson (bs), Therese Enbom (bs), Gabriela Senderowska Tucznio (fl), Danijela Basic (bs), Johanna Skog (bs), Nada Varagic (bs), Selma Köyluoglu (bs), Sandra Lundvall (bs), Yurdagül Akdag (bs), Jenny Bakke (bs), Gunilla Svernsjö Staaf (fl), Solveig Ergaibi (bs), Eva Persson (LV-pedagog) och Mattias Bernhardsson (kampanjorganisatör)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.