måndag 22 mars 2021

Här huggs naturreservatet på Gålö ned


Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap manar till massiva protester

Nu dundrar skogsmaskiner mitt i Gålö naturreservat i Haninge. Det är Skärgårdsstiftelsen som hugger ned alla granbestånd. De hävdar att det är "nödvändigt" för att förhindra granbarkborrens framfart – ett påstående som miljöorganisationer, ekologer och forskare både i Sverige och internationellt bestrider som felaktigt och inkompetent.  
I förra veckan skickade kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap – med 27 undertecknare – ett skarpt öppet brev där Skärgårdsstiftelsen hotas med domstol för sina pågående miljöbrott.
– Det är vidrigt att Sverige gör samma övergrepp som den högerextrema regeringen i Polen. EU-domstolen har redan slagit fast att avverkningarna i polska urskogen Bialowiezaskogen, med förevändningen att bekämpa granbarkborre, var olagliga. Ändå fortsätter Sveriges regering, Skogsstyrelsen, Länsstyrelserna och skogsägare som Skärgårdsstiftelsen att hugga sönder våra sista spillror "skyddad" natur på falska grunder. De hör hemma i fängelse, ryter Mattias Bernhardsson, organisatör för kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap.
Trots att det är ett naturreservat så tar Skärgårdsstiftelsen inte hänsyn. De hade kunnat ta ned granarna med lätta bandvagnar – istället har de skickat in tunga skogsmaskiner som markbereder sönder marken och hela områden.

Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap manar till massiva protester! Än finns tid att påverka. Utöver Gålö ämnar Skärgårdsstiftelsen att hugga ned alla granskog i naturreservaten Häringe-Hammersta, Utö, Rånö-Ålö och Nåttarö.
> Maila och ring Skärgårdsstiftelsen samt dess styrelse med budskapet att hejda planerna att hugga sönder och skövla i våra skärgårdsreservat:
kansliet@skargardsstiftelsen.se • 08-123 124 00 • Länk till styrelsemedlemmarnas kontaktuppgifter

Bilder från Skärgårdsstiftelsens framfart på Gålö:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.