måndag 7 oktober 2019

Kampen mot 12-timmarspassen pressar partierna

Demonstration mot 12-timmarspass utanför kommunhuset
Nu finns det en majoritet i kommunfullmäktige för att ta bort 12-timmarspassen

I april införde äldreförvaltningen i Haninge 12-timmarspass på helg för anställda på kommunens vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö.
Samma månad hölls det första mötet med kampanjen Nej till slavliknande arbetsscheman i Haninges äldreomsorg.

Över 170 anställda anslöt sig till kampanjen som lyckats förvandla frågan om 12-timmarspass till den största politiska frågan i Haninge:
• En majoritet av kommunens anställda undersköterskor och vårdbiträden på samtliga kommunens vård- och omsorgsboenden ställde sig bakom kampanjens upprop. 
• Över 15 debattartiklar av anställda har publicerats i Mitt i Haninge. 
• Tre demonstrationer har hållits utanför kommunhuset. 
• Flera anmälningar har skrivits till Arbetsmiljöverket.
Mattias Bernhardsson
– Pressen har byggts upp ända sen dag ett när vi fick veta att de nya långpassen skulle införas, berättar Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen "Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg".
Nu har Vänsterpartiet (V) och Moderaterna (M) skrivit en gemensam motion (!) om att ta bort 12-timmarspassen. Det har aldrig hänt tidigare. Även Sverigedemokraterna (SD) har lagt en motion om att ta bort passen.
– Detta visar hur mäktig vår kampanj är. Och sen tror jag att alla partierna är sjukt stressade över Rättvisepartiet Socialisternas ledande roll i frågan, säger undersköterskan Alexandra Rivera.
Henrik Björk 

– Kampanjen har visat var folket står. M och SD är populistiska och de känner vart vinden blåser, konstaterar vårdbiträdet Henrik Björk.
I den gemensamma motionen från V och M skriver de otroligt nog att: ”Trots olika politiska utgångspunkter delar partierna synen på god omsorg och vikten av att kommunen är en attraktiv arbetsgivare” (!).
Tvärtom har M gång på gång deltagit i nedskärningar i äldreomsorgen.
– M och SD:s arbetarfientliga meritlista är lång. I Haninge har de gång på gång röstat nej till förslag att arbetare ska ha rätt till kollektivavtal i kommunens upphandlade verksamheter, berättar Katja Raetz, sjuksköterska och aktiv Rättvisepartiet Socialisterna.
– Jag tror man börjar förstå allvaret i frågan. Snart kommer förhoppningsvis resten av partierna med svansen mellan benen. 12-timmarspass såg säkert bra ut på pappret men det ska ju genomföras av någon och den någon är en redan underbemannad uska eller vårdbiträde som ropar på hjälp för att inte bryta ihop under trycket av för tung arbetsbörda, konstaterar undersköterskan Therese Lundh.
– Kampanjen har spelat ALL roll. Man kan inte bara nonchalera en hel yrkesgrupp när arbetsförhållandena försämras så allvarligt som de gjort med 12 timmarspassen gjort och sjukskrivningarna har skjutit i höjden, fortsätter Therese Lundh.
I september genomförde Rättvisepartiet Socialisterna en granskning av alla inrapporterade arbetsmiljöhändelser i kommunens rapporteringssystem KIA och avslöjade att antalet tillbud ökad dramatiskt sedan 12-timmarspassen infördes – 47 procent på ett kvartal – en koppling som nu också tas upp V och M:s gemensamma motion.
M reste även en interpellationsdebatt om situationen i äldreomsorgen i kommunfullmäktige där protesterna och kampanjen av 170 anställda nämns.
– Det har nog aldrig hänt tidigare att M hänvisar till arbetarprotester i sina texter, ler Mattias Bernhardsson.
– Vi kommer att fortsätta mobilisera protester, skicka anmälningar till olika myndigheter, granska tillbudsrapporteringen noggrant, skriva debattartiklar och mycket mer. Ända tills 12-timmarspassen har tagits bort. Organiseringen måste även fortsätta för att kräva en äldreomsorg värd namnet för både anställda och brukare, ett stopp för nedskärningar och försämrad bemanning, avslutar Mattias.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Ta bort 12-timmarspassen! 
• Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer. 
• Stoppa alla nedskärningar. Massiv upprustning av äldreomsorgen: mer tid för de äldre, bättre mat, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till privata vinster i välfärden! 
• Pengarna tillbaka till kommuner och landsting, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp!
Läs alla våra tidigare artiklar om kampen mot 12-timmarspassen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.