måndag 16 september 2019

Äldrenämndens ordförande vägrar träffa anställda


Säger nej till träff med anställda om 12-timmarspass • Tar bort ”allmänhetens frågestund” på nämndmötet

Mattias Bernhardsson (RS)
Av Mattias Bernhardsson,
organisatör Rättvisepartiet Socialisterna
- - -


Den 28 juli skrev jag till Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) och föreslog att anställda skulle få möjlighet att träffa honom.
Den 25 augusti, en månad senare får jag svaret från Martin Strömvall:
"Jag har funderat lite på din fråga och kommit fram till att ett möte inte skulle fylla någon riktig funktion. Vi kommer inte från den politiska ledningen att ändra vår uppfattning kring schemaförändringarna".
Nämndordföranden har aldrig jobbat i äldreomsorgen, aldrig tagit hand om ett våningsplan med 16 dementa själv och han har aldrig jobbat ett 12-timmarspass vare sig dag eller natt.
Och även om han skulle prova på ett pass här och där så kan han omöjligen föreställa sig vad de nyss införda 12-timmarspassen på helg innebär för kroppen under ett helt arbetsliv.
Allt detta han inte vet, det vill han heller inte veta av. Han vill inte lyssna på de anställda, antagligen för han tycker att det är jobbigt eller för att han inte bryr sig.
”rent arbetarförakt”
Och nu har det också kommit fram att "Allmännhetens frågestund" stryks från kommande mötet med Äldrenämnden 18 september.
Martin Strömvall vill absolut inte riskera att anställda eller anhöriga kommer och ställer obekväma frågor.


Det hände nämligen på nämndmötet i maj. Politikerna var märkbart chockade över att allmänheten faktiskt kom på ”Allmännhetens frågestund” som är en stående punkt på nämndmötet.
Då bestämde Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) att korta ned frågestunden – sen lät han tjänstemännen svara på de tre korta inlägg som tilläts medan han själv satt tyst. Två tredjedelar av den ynka kvarten av ”Allmännhetens frågestund” upptogs av höga tjänstemäns långa utlägg som vägrade att svara på de frågor som ställdes.
Sättet nämndordföranden och de höga tjänstemännen behandlar kommunens anställda på är inget annat än ett uttryck för rent arbetarförakt.

Över 170 undersköterskor och vårdbiträden på kommunens vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Dalarö och Tungelsta deltar i vår kampanj Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg och kräver att Haninge kommun tar bort de nya obligatoriska 12-timmarspassen.

"Våra kroppar säger nej till dessa 12-timmarspass, vi går sönder". Så enkelt uttryckte undersköterskan Lena Lindberg-Qvickström frågans kärna.
Lena har arbetat 28 år inom äldreomsorgen. Det är ett år längre än den 27-årige nämndordföranden Martin Strömvall (KD) varit i livet.

Vårt besked till de styrande och till nämndordföranden är att vi kommer fortsätta protestera med plakat och vara obekväma vid era politiska möten tills de obligatoriska 12-timmarspassen dras tillbaka.
Härnäst kommer vi att hålla protest vid Äldrenämndens numera slutna möte på onsdag kl 16 vid kommunhuset. Därefter kommer vi till kommunstyrelsens möte. Ni kan inte gömma er hela hösten.

Läs alla våra tidigare artiklar om kampen mot 12-timmarspassen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.