tisdag 5 mars 2019

Strejk och stöd gav avtal


Seger för hamnarbetarstrejken! 


Hamnarbetarförbundets beslutsamma kamp tillsammans med det snabbt växande stöd som Hamnarbetarförbundet fått efter varslet om total strejk tvingade arbetsgivarna och medlarna att ge efter. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv har från första stund gett fullt stöd till Hamnarbetarförbundets kamp för kollektivavtal.

På tisdagkväll den 5 mars, bara några timmar innan strejken och arbetsgivarnas drakoniska lockout skulle bryta ut, slöts en uppgörelse som innebär att Hamnarbetarförbundet får ett så kallat andrahandsavtal innehållande fler rättigheter än de som tidigare erbjudits. ”Alla problematiska skrivningar om lokala förhandlingar som Hamnarbetarförbundet har motsatt sig är strukna i överenskommelsen” enligt Hamnarbetarförbundet.
Det var arbetsgivarnas attacker, med stöd av det politiska etablissemanget och ledningen för Transport och andra fackförbund, som inte gav Hamnarbetarförbundet något annat val än att varsla om total strejk från natten mot onsdag den 6 mars.

Strejkvarslet var ett absolut nödvändigt svar på arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnars upptrappning i form av ett varsel om en fem månader lång lockout – från den 6 mars till 31 juli – för samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på fridagar (lediga dagar enligt schema), och blockad mot övertidsarbete, nyanställning och inhyrning av förbundets medlemmar.
Lockout på fridagar innebar löneavdrag trots full arbetstid, vilket innebar att hamnarbetarna kunde förlora uppemot en halv månadslön.
Det var arbetsgivarmetoder som inte setts sedan de bittra klasstrider som utkämpades i föreningsrörelsens barndom.

Arbetsgivarlockouten syftade till att knäcka Hamnarbetarförbundet – moraliskt och ekonomiskt. ”Ett nödvändigt steg för att få ett slut på konflikten”, kommenterade Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke när han å alla kapitalisters vägnar gav stöd till lockouten.
Den provokativa lockouten var också en direkt följd av de historiska sveken från LO, TCO och Saco-ledningen som mitt under Hamnarbetarnas strid för kollektivavtal gjorde gemensam sak med arbetsgivarna och krävde att antistrejklagen införs redan i år. Nu kommer den nya antistrejklagstiftningen, enligt regeringens planer, att träda i kraft den 1 augusti, vilket var dagen efter att lockouten avslutats. Och det var självfallet inte en tillfällighet.

Under hamnarbetarnas kamp stod S-MP-regeringen på arbetsgivarnas sida. Det var också den S-ledda regeringen som på begäran av arbetsgivarna år 2017 tillsatte en utredning med uppdrag att inskränka strejkrätten. Men innan utredningen blev klar  hade facktopparna och Svenskt Näringsliv i juni i fjol blivit överens om att själva skriva texten till en ny antistrejklag som slår mot kampen och öppnar för avtalsshopping.

Kampen mot antistrejklagen och regeringens attacker på arbetsrätten måste nu trappas upp.

Rör inte strejk- och arbetsrätten. För demokratiska och kämpande fack med ny ledning och politik. ■

Läs också:

> Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter i Luleå föreslår att Luleå Hamn AB går ur antifackliga Sveriges Hamnar tills de går med på Hamnarbetarförbundets krav
> Alla våra artiklar om hamnstrejken och om facklig kamp 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.