söndag 17 mars 2019

Historisk elevstrejk för klimatet

Foto: Natalia Medina

Uppemot 20 000 strejkade i Stockholm • 1,5 miljoner strejkade världen runt



Av Robert Bielecki
- - -

Den 15 mars blev en historisk dag för klimatrörelsen. Runt om i hela världen gick framför allt elever och ungdomar ut i strejk i miljontals; 1,5 miljoner beräknas ha deltagit globalt.
"gemensam kamp mot högerpolitiken och kapitalismen, som bär huvudansvaret för klimatkrisen"
I Stockholm slöt mellan 15 000-20 000 upp någon gång under dagen i en enorm manifestation för klimatet. Det var en av de största ungdomsprotesterna någonsin i landet. Från flera skolor, exempelvis Globala gymnasiet, anslöt eleverna till strejkdagen i demonstrationståg ropandes talkörer som ”Vad ska vi göra? Rädda klimatet!”.

”Detta är bara början”, som Greta Thunberg så klokt har uttryckt det. För rörelsen måste bygga vidare på denna imponerande mobilisering med nya samordnade strejker där också större skikt av arbetarrörelsen involveras. De fackliga organisationerna lyste med sin frånvaro i Stockholm. 


Lo, Emilia, Alicia och Felicia
Nu måste vi alla jobba aktivt för att ena de olika existerande och framtida gräsrotsrörelserna till en gemensam kamp mot högerpolitiken och kapitalismen, som bär huvudansvaret för klimatkrisen såväl som ökade klassklyftor, sämre arbetsvillkor, höjda flyktingmurar, värre och blodigare krig, med mera.
Slående var däremot hur många barn och ungdomar som struntade i sina skolledningars uppmaningar om att inte strejka och tog sig ner till Mynttorget utanför riksdagen. Lågstadieelever till gymnasie- och universitetsstudenter deltog, tillsammans med många fler.

Vi pratade med Lo, Alicia, Felicia och Emilia från Hammarbyskolan Södras klass 5D:

– Det är jättekul att vara här! Fullt med folk – trångt – men jättekul.
– Vi gjorde egna plakat för att visa att vi måste rädda klimatet, och för att visa att politikerna måste tänka mer på klimatet. Så att inte jorden går under.
– Skolan och lärarna uppmanade inte elever från vår skola att delta, det borde de ha gjort. Men vi är jätteglada över att vi kom hit!
Vi pratade också med Theodor från Kulturama:
– Jag tycker att det är viktigt att påminna de vuxna i världen att de lämnar över planeten och miljön till oss, och därför är våra röster viktigare än de vuxnas och måste höras. 
– Jag håller verkligen med Greta om att man ska lyssna på forskarna. Saken är att miljöförstöringen och klimatförändringarna har ökat så snabbt under de senaste 50 åren, och vi unga vill förändra det och vi vill att man ska ta hand om den här planeten vi alla bor på tillsammans, för som många säger finns det ingen planet B.

Läs om Rättvisepartiet Socialisternas klimatframgång 2014 i Haninge:

Här är RS-förslagen som finns med i Haninges nya Klimat- och energistrategi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.