torsdag 8 maj 2014

Chocken inför omröstningen på måndag: Miljöpartiet sviker löftet om kollektivavtal

"Miljöpartiets svek kommer leda till fler döda arbetare"

Inför omröstningen i Haninge kommunfullmäktige på måndag, om att kräva kollektivavtal i alla upphandlingar, kommer nu en kalldusch för många löntagare: Miljöpartiet sviker sitt löfte och tillintetgör därmed förhoppningen om kollektivavtal. Såvida de inte rättar till sitt misstag innan omröstningen (Uppdatering: Kollektivavtal röstades ned).
På måndag demonstrerar flera löntagargrupper för trygga jobb i Haninge. Huvudparollen är för rätten till kollektivavtal - en rättighet som borgarna i kommunledningen till varje pris vill stoppa. När borgarna i december såg att det fanns en knapp majoritet (S, RS, V och MP) i kommunfullmäktige att börja kräva kollektivavtal i alla upphandlingar - skickade man tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för "att utredas". Sen vägrade borgarna låta kommunfullmäktige rösta i frågan på de kommande tre sammanträdena.

Klicka för högre upplösning
Demokratin är begravd
Nu visar det sig att omröstningen om kollektivavtal kommer att avgöras på måndagens kommunfullmäktige, den 12 maj. Varför? Jo, Miljöpartiet har ändrat uppfattning och lovat borgarna att rösta NEJ till kollektivavtal (!). Så fungerar borgarnas syn på demokrati: När det finns majoritet för att avsevärt förbättra villkoren, då får ingen omröstning ske; När de köpt över röster (Miljöpartiets) så det finns majoritet att fortsätta lönedumpa, först då kan omröstning hållas.
I skrivande stund, torsdag 8 maj (fyra dagar innan sammanträdet), har fortfarande inga handlingar inför kommunfullmäktige skickats ut till ledamöterna, trots att detta skulle skett absolut senast i måndags.

- Vissa skulle säga att 'det ligger en hund begraven' här. Men det är faktiskt demokratin som begravts, kommenterar Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson.

Hårda reaktioner bland MP-sympatisörer
För många av Miljöpartiets väljare och sympatisörer kommer sveket som en chock, speciellt bland de taxichaufförer idag lönedumpas då kollektivavtal inte är ett krav vid upphandlingar:
- Jag har varit positiv till Miljöpartiet av flera olika anledningar. Det skulle förvåna mig väldigt, väldigt mycket om Miljöpartiet skulle rösta mot kollektivavtal. Hur kan de vara pålitliga i sina andra frågor om en sån här fundamental princip i våra liv ignorereras av Miljöpartiet? frågar den kollektivavtalsösa taxiföraren Abdul Hamid Persson när han träffar Allonias Sebhatu, som är organisatör för Transport och en av initiativtagarna till 'Kampanjen för trygga jobb'.

Taxiföraren Adbul berättar om hur kollektivavtal är extra viktigt när kommuner upphandlar skolskjuts. Barnen har särskilda behov och behöver ett bemötande och en service som blir väldigt svårt för chauffören att uppnå om han eller hon är slutkörd. Chaufförer utan kollektivavtal bombarderas med körningar vilket också utgör ett hot mot både trafiksäkerheten och uppmärksamheten (Läs mer om taxichaufförernas situation i Haninge).

- Det är slaveri, vi blir utnyttjade helt enkelt. Om vi hade kollektivavtal skulle det stå vad vi ska ha i lön och hur mycket vila vi ska ha, säger Abdul Hamid Persson.

Miljöpartiets planerade svek blev också en stor snackis bland arbetare igår då 'kampanjen för trygga jobb i Haninge' besökte arbetsplatser, bland annat företagsparkernas arbetsplatser, hemtjänst, förskolor, bussförare, taxichafförer och lastbilschafförer.

- Vad tänker Miljöpartiet med?! De kommer tappa minst hälften av rösterna i kommunvalet om de sviker sitt löfte om kollektivavtal, säger en frustrerad distributionschaufför i Brandbergens företagspark.

Som så många andra chaufförer är han inhyrd och saknar kollektivavtal, och väljer därför att vara anonym.

- Om kommunen hade börjat kräva kollektivavtal av åkeriföretag de avtalar med om transporter till skolor och äldreboenden hade det klart stärkt alla chaufförers chanser att få kollektivavtal, säger han.
"Kollektivavtal räddar liv" säger Mattias Bernhardsson som träffat många
som vittnat om hur det är att jobba utan kollektivavtal
"Kollektivavtal räddar liv"
Mattias Bernhardsson, som också är en av initivtagarna till 'Kampanjen för trygga jobb i Haninge', satte några månader innan kampanjen upp en kontaktsida för utnyttjade arbetare och har sedan dess träffat byggnadsarbetare, lastbilschaufförer, taxichaufförer, lagerarbetare och andra som berättat om sina arbetssituationer:
- Alltfler olyckor drabbar byggnadsarbetare som jobbar åt byggbolag som inte tecknar kollektivavtal eller har rätt skyddsutrustning samt på byggarbetsplatser där det finns många små undeleverantörer, också utan kollektivavtal och rätt utrustning. Kommunen skriver avtal med byggbolag hela tiden, i en bransch som i allt högre utsträckning sätter vinst före liv. Kommunen skriver också avtal med åkerier i en bransch där kollektivavtalslösa chaufförer pressas att köra för fort och för trötta på vägarna. 

- Kollektivavtal räddar liv. När man betraktar kontrasten mellan dagens dödliga utveckling och vad som skulle kunna uppnås om allt fler kommuner börjar kräva kollektivavtal, måste vi vara ärliga om vilka konsekvenser Miljöpartiets svek innebär; Miljöpartiets svek kommer leda till fler döda arbetare, säger Mattias Bernhardsson.

När Mattias Bernhardsson under gårdagen frågade Miljöpartiets gruppledare Anna Ragnar om deras svängning i frågan, svarade hon att "nuvarande lagstiftning inte tillåter kollektivavtal och att vi direkt då EU satt ner foten i frågan ska se över policyn igen".
Men det argumentet fördes fram redan i december av Moderaterna. Då var Miljöpartiet ändå för att kräva kollektivavtal och lovade att rösta för.

EU är inget hinder för att införa krav på kollektivavtal
Som påtalats många gånger tidigare i kommunfullmäktige i debatt mot Moderaterna (och nu då även Miljöpartiet) finns det inget som hindrar kommuner att införa krav på kollektivavtal. EU har reviderat reglerna för offentlig upphandling. I den nya texten som är framförhandlad mellan Europarådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen står det att beställarna måste ställa krav på att utförarna ”lever upp till tillämpliga åtaganden när det gäller miljömässiga, sociala och arbetsmarknadsmässiga lagar så som de fastställts i Unions-rätt, nationell rätt och kollektivavtal”.
Värmdö, Åstorp och Osby kommuner redan infört krav på kollektivavtal. Äldreförvaltningen här i Haninge kräver kollektivavtal inom privat hemtjänst sen i somras efter press från Rättvisepartiet Socialisterna och Kommunal sektion Sydost. Och nu införs också krav på kollektivavtal inom färdtjänsten efter beslut i Stockholms läns landsting. Argumentet att "det inte går" håller inte.

Miljöpartiet har stämt in i Moderaternas skrämselpropaganda att komunen skulle kunna bli 'anmälda och bötfällda på miljontals kronor' om kollektivavtal är ett krav. Men vad sa Miljöpartiet i december i denna fråga?
"En upphandling som tecknas gäller ett stort antal år och vi bör därför i kommunen redan nu ställa krav på att leverantörerna till kommunen har kollektivavtal. Detta även om det skulle resultera i att en upphandling skulle komma att prövas i domstol. Vi som arbetar politiskt i offentlig verksamhet måste våga gå före för annars kommer ingen att gå före." (från Miljöpartiets hemsida)

Men varför skulle kommunen bli anmälda om inte Äldrenämnden blivit anmälda? Där ställs ju krav på kollektivavtal.

- Vi har inga illusioner om Miljöpartiet, de styr med borgarna och röstar för varenda nedskärning och privatisering som kommer upp. Men i denna fråga lovade de att rösta för kollektivavtal, vilket skulle innebära en enorm förbättring av de mest underbetalda och utnyttjade löntagarna idag. Sviker Miljöpartiet på måndag är det en skandal alla i kommunen ska få höra hela vägen till valurnorna, lovar Mattias Bernhardsson som tillsammans med de andra i kampanjen ämnar sätta maximal press på miljöpartisterna inför omröstningen på måndag.

RS Haninge

Läs mer:
> Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.