söndag 23 september 2012

Högern attackerar 'Välfärd utan Vinst' med åsiktsregistrering


Sanna Tefke (RS) svarar Svenska Dagbladets Per Gudmundson och Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius

Sanna Tefke
"Trotskisterna bakom S-kraven på vinstförbud" ropar högerspöken förtvivlat.
"I veckan har nätverket Välfärd utan vinst hållit demonstration. Nätverket agerar såväl i fack och parti inom arbetarrörelsen som med bred opinionsbildning. Och tydligen går det bra. LO är nu nästan helt med på tåget, och inom Socialdemokraterna växer alltså kraven på förbud mot normala företag i välfärden." Det skriver Per Gudmundson och varnar för "trotskisterna" (efter Leo Trotskij, som ledde ryska revolutionen med Lenin och tog kamp mot Stalin och byrakratins kontrarevolution) däribland Rättvisepartiet Socialisterna. 

Läs Per Gudmundsons ledare här
Läs Håkan Tenelius artikel här
Relaterat: GP GP2 GP3 AB AB2 HD Arbetet DN

Sanna Tefkes svar togs bort i SvD:s kommentarsfält. Här är Sannas svar:
Jag trodde att åsiktsregistrering var förbjudet i Sverige, kanske också därför som minst 6 av ovanstående personer fått en felaktig organisationsbeteckning. Men källkritik kanske inte ligger så högt på listan?
Om det räcker med ett att ha blivit citerad i partimärkt press för att bli medlem i dem, som det verkar på Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius, skulle våra politiska partier vara betydligt större. Lite naivt har jag gått runt och trott att det är demonstrationers syfte som är det viktiga och inte enbart vilka som finns i den. Men när de sakliga argumenten inte håller kan man alltid sänka sig några nivåer och komma dragandes med personpåhopp och "kommunistspöket".

Även om det helt klart är smickrande för oss som faktiskt är "trottar" att vi får äran för LO-kongressens beslut och den växande oppositionen inom S då är det uppenbart ett utspel motiverat av rädsla från "vinstkramarna" med syfte att försöka skrämma den växande rörelsen till splittring. Men om jag ändå ska kommentera kommentarer som "folkvalda politiker lierar sig med odemokratiska krafter" kan jag ju tillägga att även jag är folkvald politiker, i Haninge Kommun, och förtroendevald till bland annat styrelsen i Kommunals största sektion och jag har aldrig hymlat med min partitillhörighet. Där finns såklart också människor som inte håller med mig om allt politiskt, men det är hur jag utför mitt fackliga arbete som är det väsentliga.

Att våra skattepengar avsedda för välfärden ska gå just till välfärden, och inte rakt ner i riskkapitalisters fickor och/eller ut till skatteparadis är en fråga så viktig att den enar över parti- och organisationsgränser och den stöds av 8 av 10 svenskar. Välfärdssektorn är inte som andra verksamheter som tillexempel industrier, det går inte att uppfinna effektivare maskiner eller dylikt som ökar profiten. Inom dessa områden är det personalen som är produkten, det är vi som producerar välfärdstjänsterna och de är också vi som står för den absolut största kostnaden.

Det är också oss det skärs ner på när vinsterna ska ökas, det är ingen slump att privata vårdbolag generellt har 10 procents lägre bemanning än kommunal verksamhet. Vi som jobbar inom dessa sektorer är väl medvetna att miljardvinsterna göra på bekostnad av brukarnas och vår hälsa och säkerhet. Det är heller ingen slump att många privata företag inom välfärdssektorn saknar kollektivavtal (56 procent av hemtjänstföretagen sthlm tex) eller att många saknar medelafrihet för personalen så att många missförhållanden aldrig når allmänheten.

Avkastningen på eget kapital inom välfärdssektorn är nära dubbelt så stort som i näringslivet i stort, och trots ordet "riskkapitalist" i stort sett helt utan någon som helst risk. Så länge som det är så kommer systemet att utnyttjas, att tro att "etiska koder" skulle förändra något sådant är inget annat än naivt. Självklart finns det även dåliga kommunala verksamheter (liksom de även finns seriösa och bra privata) det är därför vi från nätverket Välfärd utan Vinst även kräver en kraftig uttbyggnad och mer resurser till vår offentliga sektor, som har tvingats gå alltmer på knä sedan slutet på 80-talet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.