tisdag 8 juni 2010

Debatt om arbetsvillkor och löner i kommunfullmäktige

Parodi när Centerpartiet vägrade debattera löner med Rättvisepartiet Socialisterna

På måndagens kommunfullmäktigesammanträde i Haninge kom Rättvisepartiet Socialisternas (RS) interpellation om kommunanställdas arbetsvillkor och löner upp till debatt. RS gruppledare Mattias Bernhardsson hade ställt fem frågor till Raymond Svensson, gruppledare för Centerpartiet och ansvarig för kommunens personalfrågor i kommunstyrelsen.
Debatten blev en parodi. Raymond Svensson (C) hade haft två månader på sig att förbereda svaren. På det tidigare sammanträdet i maj vägrade centerpartisten svara på RS-ledamoten Lina Thörnbloms frågor med hänvisning till att frågorna skulle svaras på juni-sammanträdet. Och i måndags när interpellationsdebatten skulle hållas vägrade han åter svara på frågorna.
På frågan vad kommunledningen har för mål vad gäller fler fasta jobb svarade centerpartisten genom att konstatera att ”den kommunala verksamheten har fokus på medborgarnas behov, kommunens uttalade ambitioner enligt budget och politiska styrdokument”. Raymond Svensson (C) citerade kommunens personalpolitiska program som inte ens berör frågan om fasta jobb. Vidare förklarades att det är nämnder och förvaltning som har ansvaret.
På frågan: Stödjer du kravet på fler fasta jobb gavs svaret ”Se svar på fråga 1”, som varken var svar på någon av frågorna! Mattias Bernhardsson (RS) accepterade inte dessa svar.
– Du uppfyller hela nidbilden av politikeryrket: svara inte på frågor och använd så många ord som möjligt för att säga så lite som möjligt. Försökte du med all denna text säga att kommunen inte har ett mål för fler fasta jobb eller försöker du undvika att svara på samma sätt som du vägrar svara om du själv stödjer fler fasta jobb, dundrade Mattias Bernhardsson (RS).
Istället för att svara på frågan om Raymond Svensson (C) stödde Kommunals och lärarförbundens avtalskrav, redogjorde han för att avtal redan slutit mellan parterna.
– Vi vet redan vilka avtal som slutits, vad vi inte vet är om du själv stödde kraven eller inte, pressade Mattias Bernhardsson (RS) som själv svarade att RS stödde lärarförbundens strid mot försämrade arbetstider samt stödde Kommunals krav på 745 kr mer i månaden.
– Ni stöder ju arbetarna vad de än kräver, sa Raymond Svensson (C), tydligt upprörd.
­– Mycket riktigt, vi står alltid på arbetarnas sida. Vi stödjer de som bygger välfärden, som år efter år genom höjd produktivitet och lägre löneutveckling skapat företagens vinster. Och du visar att Centerpartiet alltid kommer stå på arbetsgivarnas sida, svarade Mattias Bernhardsson (RS).
– Det är oroande att ett antifackligt parti som Centerpartiet innehar ansvaret för kommunens personal- och arbetsmarknadsfrågor. Ditt eget ungdomsförbund driver ju kampanjen ”arbetsmarknaden är ett skämt” med paroller som ”fuck facket”. Håller du med om den parollen? Är det därför du vägrar svara om du stödde de fackliga kraven eller inte, frågade Mattias Bernhardsson (RS).
Centerpartisten svarade däremot faktiskt på frågan om han var för att möjliggöra för kommunanställda som vill gå upp till heltid utan försämrade villkor. De vill de, så länge det inte kostar, med andra ord kan de som vill gå upp till heltid med försämrade villkor.
Haninge kommun har 1258 anställda som inte har fast jobb. Det rör sig om vikariat, visstider och timanställda. 25 procent av de fast anställda kvinnorna har deltid.
Rättvisepartiet Socialisterna anser att heltid ska vara en rättighet medan deltid ska vara en möjlighet. Men en övergång till heltid ska inte behöva leda till försämrade arbetsvillkor eller fler delade turer som fallet ibland har varit inom äldreomsorgen, utan måste innebära nya ekonomiska satsningar.
Ingen debatt i kommunfullmäktige kommer leda till förändring. RS använder debatterna för att sätta press på politikerna, avslöja högerpartiernas krassa resonemang och visa hur värdelösa de är. Men kampen måste tas på arbetsplatserna. En facklig opposition måste byggas mot de fackliga ledningarnas svek och krav måste resas på medlemmarnas rätt att rösta om avtalen. De arbetargrupper som agerat kollektivt och vägrat backa har också vunnit mest, exempelvis Stockholms sopgubbar som stoppade lönesänkningar på upp till 6 000 kronor i månaden i vintras.
RS mobiliserar stöd till alla som är beredda att gå ut i kamp, och ger en röst åt alla löntagare från talarstolen i kommunfullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.