fredag 12 november 2021

Kräv medlemsomröstning i LO om LAS-överenskommelsen


Efter LO-ledningen(s) svek krävs protester för att försvara anställningsskyddet


av Louise Strömbäck
, skyddsombud och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna
- - -

LO-styret sviker sina medlemmar och hela arbetarklassen genom att säga ja till den så kallade LAS-överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och ett oenigt PTK samt IF Metall och Kommunal.
Under tisdagskvällen höll LO ett extra styrelsemöte där 10 av de 14 förbunden röstade för att ansluta sig till överenskommelsen och dess omfattande försämringar av det som finns kvar anställningsskyddet.
Enligt Mattias Dahl, Svenskt Näringslivs vice vd som var mycket nöjd efter LO:s beslut och svek, innebär överenskommelsen en förflyttning till tiden före LAS (Lagen om anställningsskydd), som trädde i kraft 1974.
Seko, Fastighets, Byggnads och Transport röstade emot.
– Det är i princip samma avtal som man har sagt nej till tidigare. Vi har reserverat oss då vi inte tycker att det är bra för Transports medlemmar eller den stora massan i LO-kollektivet, Undantagen i turordningen blir en katastrof på små arbetsplatser. Vi är ett entreprenadförbund med små risker för arbetsbrist och vill ha skydd i anställningen. Möjligheten att ogiltigförklara uppsägningar försvåras och villkoren för den anställda blir betydligt försämrade under tvisten. Nu riskerar vi att få se fler godtyckliga uppsägningar än någonsin, sa Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande, till Transportarbetaren.
Sekos ordförande Gabriella Lavecchia säger i en kommentar på Sekos hemsida efter uppgörelsen:
–  Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris för att få möjlighet till omställning i form av försämrade turordningsregler, slopad saklig grund, mindre möjligheter att exempelvis driva frågor om hyvling i kommande avtalsrörelser.
Det handlar alltså om samma överenskommelse som Kommunal och IF Metall sade ja till redan i december 2020, som från början var en överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
Överenskommelsen innebär bland annat att ”saklig grund” för uppsägningar ändras till det mycket svagare ”sakliga skäl”, vilket i praktiken innebär att det blir mycket lättare att avskeda anställda.
Dessutom kommer betydligt fler undantag kunna göras från turordningsreglerna, vilket på mindre företag kommer innebära att arbetsgivare kan säga upp precis vem de vill vid arbetsbrist, till skillnad från ”sist in, först ut” som gäller idag.
"Med andra ord köpte LO-toppen förbundens röster för att få igenom den här attacken på LO:s egna medlemmar och hela arbetarklassen"
Som en del av omröstningen lovades LO-förbunden att de som röstar för ska få ett större stöd från LO än de som röstar emot. Med andra ord köpte LO-toppen förbundens röster för att få igenom den här attacken på LO:s egna medlemmar och hela arbetarklassen.
Detta är bland annat en metod för LO att stötta Socialdemokraterna, där både Socialdemokraterna och LO visar öppet och tydligt att de är villiga att offra arbetare för sin egen skull.
Det är knappast en tillfällighet att LO-toppens besked kommer samtidigt som riksdagen ska besluta om ny statsminister. Med sitt beslut underlättar det för Socialdemokraternas Magdalena Andersson att bli vald till statsminister.
Men LAS-sveket kommer att fortsätta förfölja Socialdemokraterna, som med januariavtalet åtog sig uppgiften att genomföra de försämringar i anställningsskyddet som Svenskt Näringsliv och högern länge har kampanjat för.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson påstår nu att LO har fått igenom mycket mer än de skulle ha fått för ett år sedan när diskussionen pågick. Men hon tar upp exakt samma förbättringar som då, utan några som helst nya förbättringar.
Det som nu gäller är att det blir svårare för arbetsgivarna att hyvla tjänster, samt mindre förbättringar för visstidsanställda. Med andra ord är överenskommelsen densamma som för ett år sedan när LO fördömde den. Varför har LO ändrat sig?
LO-ledningen påstår sig vilja få ”större möjligheter till inflytande” inför den nya lagstiftningen.
”Exakt vilken typ av inflytande som LO hoppas kunna utverka genom anslutningen framgick dock inte under presskonferensen (Svenskt Näringslivs och LO:s). Och Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl som medverkade under denna betonade att det inte längre finns något utrymme att påverka lagarnas utformning” (Arbetsvärlden den 10 november).

Inget kan dölja att det är en kapitulation och ett historiskt svek.
De fyra förbunden som stod på sig och röstade nej måste stå fast vid sid sin uppfattning.
LAS-överenskommelsen är en hård attack mot Sveriges arbetare. Att den innehåller några bra förändringar gör det inte okej att anställningstryggheten försämras.
Att LO i sin helhet inte bara ställer sig bakom detta, utan går så långt som att argumentera för det och öppet belöna de förbund som gör som LO vill, är ett enormt svek mot LO:s medlemmar och alla arbetare.
Nu krävs det starka protester mot försämringarna av anställningstryggheten. Det är viktigt att medlemmar från de fackförbund som röstade för LAS-överenskommelsen visar sitt missnöje och protesterar mot detta samt kräver medlemsomröstning om LAS-överenskommelsen, vilket kommer att ske i Journalistförbundet efter att medlemmarna revolterat mot förbundsledningens ja.
Det är genom gemensam kamp som vi vinner och försvarar våra rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.