tisdag 26 april 2016

En kung för storföretagen



Av Per Olsson
- - -

Mitt under avtalsrörelsen startade Svenskt Näringsliv en insamling till kungen som fyller 70 år den sista april. Genom insamlingen vill storföretagen ge sin hyllning till en av kapitalismens bäst betalda drängar.
– Kungen är väldigt engagerad i vad företagen gör. Det har stor betydelse för svenska företag, så är det, bedyrade  Jacob Wallenberg, ordförande för Wallenbergarnas Investor, i en radiointervju för några år sedan.
Kungen och monarkin är en statligt finansierad reklampelare för svensk kapitalism i allmänhet och vapenindustrin i synnerhet. I varje större vapenaffär finns monarkin med.
Staten må ha sparat på andra områden, men inte när det gäller kungahuset. Apanaget, de pengar som staten betalar ut till monarkin, har ständigt ökat. Apanaget, som betyder ”att ge bröd”, låg ifjol på 127,5 miljoner kronor. Det är många limpor det.
"Inte bara Svenskt Näringsliv och storbolagen uppvaktar kungen på hans födelsedag. Det rödgrönrosa styret i Stockholm stad uppvaktar med körsång till en kostnad av 150 000 kronor"
Drygt hälften av apanaget, 65 miljoner kronor, gick till kungafamiljens representation och hovstatens anställda. Resterande spenderas på förvaltning och skötsel av de elva kungliga slotten. Enbart slottet i Stockholm hyser över 600 rum. Men kungen har sagt blankt nej till att låta flyktingar få rum på slottet.
Kungafamiljen och hovet kontrollerar tillsammans minst 2,1 miljarder kronor. Så varför ska de få mer?

Inte bara Svenskt Näringsliv och storbolagen uppvaktar kungen på hans födelsedag. Det rödgrönrosa styret i Stockholm stad uppvaktar med körsång till en kostnad av 150 000 kronor.
Vad notan landar på för regeringens, landshövdningarnas och myndigheternas alla presenter är ännu okänt. Men Skånes moderate landshövding Margareta Pålsson ger en fingervisning om hur mycket monarkifjäsket kan kosta.
(M)argareta Pålsson vill ge prins Oscar (hertigen av Skåne) en lekpark i ett naturområde i doppresent. Gåvans pris blir en miljon kronor plus driftskostnader på mellan 100 000 och 200 000 kronor” per år. Kungen kommer inte att få mindre än prinsen.

Landshövdingens doppresent måste vara den dyraste lekparken hittills och ska jämföras med att många kommuner river lekparker med hänvisning till att det årliga underhållet på 20 000 kronor anses ”för dyrt”. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.