måndag 8 juni 2015

SD får välfärdens plundrare att jubla



Av Per Olsson

Sverigedemokraterna har på nytt avslöjats som ett vinstkramarparti. I riksdagen gjorde SD nyligen gemensam sak med Alliansens partier och krävde att regeringens utredning om vinstbegränsning i välfärden skulle läggas ned.

Det var en tydlig markering om att SD och Allianspartierna vill att vinster ska gå före välfärd och att man kommer att rösta mot varje form av vinstbegränsning.
Nu behöver dock inte regeringen lägga ned sin utredning. Sverigedemokraternas och Alliansens beslut är ett så kallat tillkännagivande, som ska påminna regeringen om vilka som utgör riksdagens majoritet. Men att SD och Alliansen förenas i försvaret av riskkapitalister och andra välfärdsplundrare har fått kammen att resa sig på vinstlobbyn.
Syftet med SD:s rasism blir tydligt när de står på de rikas sida i plundringen
välfärden.
Samtidigt ges S-MP-regeringen en ursäkt för ytterligare reträtter utöver den 6-procentiga vinstmarginal som civilminister Ardalan Shekarabi (S) sagt bör vara rimlig i välfärdssektorn.
”Beskedet från Sverigedemokraterna är ytterligare ett tecken på att partiets ekonomiska politik efter valet närmat sig de borgerligas. Det har redan märkts i budgetdebatterna att partiets argumentation i ekonomisk-politiska frågor nu är mer traditionellt borgerlig än tidigare. Till exempel i skattefrågor. Eller som att nu förespråka vinster i välfärden”, sammanfattade Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg den 25 maj.

SD:s ställningstagande för vinster i välfärden har välkomnats av exempelvis Almega och Vårdföretagarna som nu hoppas att risk­kapitalisternas vinster är räddade och att frågan om vinst i välfärden är avskriven. Åtminstone i riksdagen.
SD:s vinstkrameri får Dagens Industri att hoppas på ett tätare band mellan Sverigedemokraterna och de som ”har ett äkta engagemang” för vinster i välfärden. Direktörerna och vinstlobbyn ”bör vårda SD:s nyvunna insikter och fortsätta bjuda in partiets talespersoner för att utbilda och påverka”, manar tidningens chefredaktör PM Nilsson och efterlyser ett tätare samarbete mellan Alliansen och SD med sikte på ett snabbt regeringsskifte. SD:s tillkännagivande är också en ny påminnelse om hur bräcklig Decemberöverenskommelsen är och om hur svag regeringens ställning är.

Frågan är nu hur mycket som egentligen återstår av den uppgörelse som Vänsterpartiet gjorde med regeringen och som ledde till den utredning som riksdagens majoritet redan har sagt nej till. De senaste turerna i riksdagen har visat att det krävs utomparlamentariska masskampanjer för att vinster i välfärden ska stoppas.

Vinstlobbyn har också lyckats få det rödgröna styret i Västernorrlands läns landsting att skjuta upp beslutet om vinstbegränsningar för privat drivna vårdcentraler till juni nästa år. Men mycket vill ha mer. Vårdföretarna kräver nu att landstingets majoritet helt avför frågan från dagordningen – den ska varken få utredas eller diskuteras. Var det någon som sa något om demokrati?
Även om det inte finns samma tryck i frågan om välfärd utan vinst är det fortfarande en klar majoritet bland svenskarna som vill kasta ut vinstintresset ur vård, skola, omsorg och kollektivtrafik. En opinionsundersökning som Novus utförde för LO:s räkning i mars visade att två av tre starkt ville begränsa vinstuttagen. Sex av tio tycker att kvaliteten i vård, skola och omsorg har blivit sämre under de senaste tio åren.

LO har tagit kongressbeslut om att att en non-profitprincip ska gälla i välfärden och flera LO-­förbunds kongresser har sagt nej till vinst i välfärden. Men LO- och fackförbundens ledning har inte omsatt besluten i handling, utan har istället nöjt sig med regeringens halvhjärtade löften om att vinstuttagen ska begränsas, vilket är långt ifrån en non-profitprincip.
Fackens tystnad tillsammans med regeringens vacklan har gett vinstkramarna en chans att gå till offensiv. Svaret kan inte vara passivitet. Om facktopparna inte är beredda att följa kongressbesluten återstår inget annat än att organisera de lokala fackliga organisationernas motstånd via nätverk och gräsrotskampanjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.