söndag 31 augusti 2014

Rädda Brandbergsskolan!

Borgarnas försämringar kan vara förberedelse till nedläggning


Öppet möte om Brandbergsskolan:
Torsdag 4 september
kl 18.30, Hyresgästföreningslokalen på Vågens gata 462 (ring 072-524 42 95 om ni inte hittar)
Kom och diskutera hur vi kan rädda skolan, berätta om era upplevelser och planera demonstration vid nästa kommunfullmäktige.
Facebookevent
- - - - - - - - - - -

Flera lärartjänster på Brandbergsskolan har sagts upp de senaste åren och skolan tappar elever som ett resultat av nedskärningar och trängsel. Föräldrar vi i Rättvisepartiet Socialisterna träffar berättar om hur de ofta har halvklass i korridoren för att få ro till studier. Skolinspektionen har efter tillsyn i Brandbergsskolan riktat kritik mot att det inte finns tillräckligt med specialpedagoger eller speciallärare för att täcka elevernas behov. De kritiserar också att borgarna slog samman Klockarbergsskolan med Brandbergsskolan 2011 och menar att det har skapat stora problem.

Lina Rigney Thörnblom (RS) varnar
för hemliga nedläggningsplaner och
manar till strid för att rädda skolan
– Rättvisepartiet Socialisterna varnade för detta. Vi protesterade då borgarna beslöt att trycka in eleverna från Klockarbergsskolan i samma lokaler. Skolgården är för liten och passar inte alls för de mindre barnen. Föräldrar vittnar om trängsel, att deras barn inte får hjälp, om stök och slagsmål. Det klart fler elever väljer bort skolan då! 2004/05 gick det 981 elever i de båda skolorna, idag bara hälften, säger Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeldamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, brandbergenbo och partiets andranamn i kommunalet. (Läs mer om Linas debatter om Brandbergsskolan i kommunfullmäktige här)

”Det kommer innebära pedagogiska vinster för eleverna”, sa Grund- och förskolenämdens moderata ordförande Alexandra Anstrell inför skolsammanslagningen. Resultatet blev istället trängsel, stress, mindre studiero, att politikerna sade upp lärare och att skolresultaten har sjunkit drastiskt: från att 67 procent av niondeklassarna uppnådde målen i alla ämnen 2008/09 till endast 62 procent 2012/13. Skolan har haft 10 rektorsbyten på 10 år – 10 år av vanskötsel varav 8 under borgarnas styre. I en niondeklass har det varit 13 lärarbyten i olika ämnen sedan årskurs sex.
"Ur konkurrenssynvinkel måste man fungera precis som en ICA-butik" sa Moderaternas Alexandra Anstrell i tidningen Mitt i Haninge angående Brandbergsskolans elevtapp. Om fler elever väljer bort skolan kan det komma att stängas menar hon.

– Det finns en skrämmande liknelse med Jordbromalmsskolan. Politikerna lät skolan gå på svältkur och nonchalerade behoven under flera år – sen använde de missnöjet över konsekvenserna och elevtappet som ursäkt för att lägga ned skolan, berättar Lina.

Rättvisepartiet Socialisterna organiserade stormöten, protester och skolstrejk för att rädda högstadiet i Jordbro. Beslutet om nedläggning överklagades också – där borgarnas falska faktaunderlag bestreds punkt för punkt och den medvetna diskrimimineringen av barn i arbetarstadsdelar synliggjordes.
Klasskillnaderna och borgarnas medvetna diskriminering märks också på Brandbergssskolan och särskilt tydligt på tillgången till hjälpmedel: En jämförelse från förra året visade att på Dalarö skola delade 57 elever på 24 datorer – på Brandbergsskolan delade 135 elever på 12 datorer.

Det är dags att ta strid för rätten till bra och likvärdig skola. Vi kräver ordentliga satsningar nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.