tisdag 13 maj 2014

Borgarna och Miljöpartiet stoppade rätten till kollektivavtal

Miljöpartiet skälldes ut av demonstranterna efter sveket
Kampanj för trygga jobb marscherade till kommunhuset.
Foto: Edvin Edenhage
Igår röstade den borgerliga majoriteten i Haninge kommunfullmäktige ned förslaget att kräva kollektivavtal i alla offentliga upphandlingar.
I december fanns det en majoritet för kollektivavtal då Miljöpartiet, som styr tillsammans med Alliansen i Haninge, lovade att rösta för kollektivavtal med Socialdemokraterna, Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet (Läs om debatten här). Då återremitterade de fyra borgerliga partierna frågan (med en tredjedel av ledamöternas röster skjuts frågan tillbaka till kommunstyrelsen) och har sedan inte släppt tillbaka ärendet till omröstning förrän Miljöpartiet gått med på att byta sida. Miljöpartiets svek kom fram i ljuset bara fem dagar innan kommunfullmäktigemötet skulle äga rum (Läs mer här om den upprörda kritiken mot Miljöpartiet).

Sanna Tefke från Rättvisepartiet Socialisterna sågade borgarnas och Miljöpartiets position:
- Kollektivavtal räddar liv, särskilt i bygg- och åkeribranschen. Det säkerställer för alla grunden för bra villkor och trygghet. En kan undra vad för sorts erbjudande Miljöpartiet fått i utbyte för att byta sida på bekostnad av tryggheten för löntagarna.

Sanna Tefke (RS) skäller ut Miljöpartiet i kommunfullmäktige.
Livsändning från kommunhuset.
- Vi arbetar i majoriteten. Då får man ge och ta. Nu har vi fått ge, förklarade sig Miljöpartiets gruppledare Anna Ragnar, dock utan att berätta vad de 'fått' i utbyte mot att tusentals anställda förnekas rätten till trygga och avtalsenliga villkor och löner.

'Men det blir kollektivavtal år 2016 då riksdagen fattar beslut om det' önsketänkte flera miljöpartister i talarstolen medan de upprepade moderatargumenten om att kommunen kan bli anmälda och dömda till skadestånd.
Både Socialdemokraterna och Rättvisepartiet Socialisterna påtalade att Äldrenämnden kräver kollektivavtal utan att ha blivit anmälda. Men ingen av de styrande partierna ville ens kommentera det.

- Detta handlar inte om lagstiftning. Moderaterna återremmitterade frågan för att vinna tid att köra över Miljöpartiet. Vilket de nu har gjort, konstaterade Socialdemokraternas gruppledare Robert Noord (S).

Folkpartiet hymnade inte med sitt syfte bakom att säga nej till kollektivavtal:
- Varje skattekrona ska användas på bästa sätt, sa Peter Olevik Dunder (FP) och avfärdade kollektivavtal som ett "ideologiskt projekt".

Folkpartiets linje kan alltså sammanfattas med att arbetares liv och hälsa inte värt skattekronor (vinstdrivande vårdbolag som vanvårdar våra äldre ska däremot ha skattekronor) och hela den svenska modellen med avtalsenliga löner och villkor är ett "ideologiskt projekt".
Initiativtagaren Mattias Bernhardsson utmanade de styrande partierna
att förklara hur de röstade, vilket ingen av dem vågade.
Samtidigt hade 'Kampanjen för trygga jobb i Haninge' sin första demonstration för rätten till kollektivavtal och trygga jobb. Demonstrationen marscherade till kommunhuset där kommunfullmäktigemötet hölls.

Allonias Sebhatu, organisatör för Transport och taxichaufför som fått sparken då han hade försökt organisera taxichaufförer fackligt, talade just när Miljöpartiet kom ut från mötet:

– Här kommer Miljöpartiet. ”Tack” för att ni svek oss idag! Vi kommer inte att glömma ert svek, sa han, märkbart upprörd över beslutet samtidigt som Anna Ragnar för Miljöpartiet skundade därifrån (Läs mer här om taxichaufförernas situation).
Allonias Sebhatu, organisatör i Transport och en av initiativtagarna
Av alla partier var det bara Socialdemokraterna, Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet som ville svara på frågor.
Christer Erlandsson (S) lade dock mer tid på att uppmana till en röst på sitt parti än att kommentera debatten och omröstningen i kommunfullmäktige. Under utfrågningen framkom att Socialdemokraterna inte är för att Haninge slutar ta in bemanningsföretag - de behövs för att 'klara av arbetstoppar', förklarade Christer Erlandsson (S). Ett argument alla stora privata arbetsgivare också använder när sparkar sina anställda och tar in bemanningsföretag.

Carina Wellton, ordförande för Solrosupproret och Vänsterpartiet Haninge talade om hur arbetsrätten hänger ihop med hälsan:
- Kommunen är den största upphandlaren av tjänster i Haninge kommun och ska ta sitt ansvar även för de som jobbar åt underleverantörer. Vi kräver kollektivavtal som reglerar hur vi arbetar och vilka löner vi ska ha. Vi kräver ett förstärkt arbetsmiljöarbete. 
Carina Wellton talar
- Den förväntade skillnaden i livslängd är 18 år mellan en outbildad i Vårby och en högutbildad i Danderyd - 18 år! En av anledningarna till skillnaden är att de som dör i förtid slits ut på sina arbeten. Något som aldrig kan accepteras. En stärkt arbetsrätt kan ändra på detta. Kollektivavtalet är ett av de bästa sätten för löntagare att, med hjälp av facken, hävda sina rättigheter där vinstintressen och slimmade organisationer annars får bestämma vad som anses rimligt. Idag är det med stor sorg och ilska vi konstaterar att alliansen tillsammans med Miljöpartiet inte stod upp för arbetsrätten och krävde kollektivavtal i offentliga upphandlingar, avslutade Carina Wellton.

'Kampanj för trygga jobb i Haninge' har precis satts i rullning och kommer ha chans att växa med nya möten och mobiliseringar. Bland annat har ett fackligt upprop för trygga jobb initierats i hela landet.

RS Haninge

Läs mer:
> Chocken inför omröstningen: Miljöpartiet sviker löftet om kollektivavtal
Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.