torsdag 6 september 2012

Miljarder till skattesmitare

I marginalen
av Per Olsson

Alliansregeringen blev i dagarna överens om att sänka bolagsskatten. Hur mycket är än så länge hemligt, men enligt mediauppgifter rör det sig om 2-3 procentenheter.
Officiellt ligger bolagsskatten i Sverige  idag på 26,3  procent. Men storbolag och banker är ett med skattefusk.
Vänsterpartiet lät Riksdagens utredningstjänst undersöka den effektiva bolagsskatten i olika länder. Och det visade att bolagen inte ens betalar hälften av påstådda 26,3 procent i skatt. ”År 2009 hade företagen med taxerat överskott ett samlat resultat [vinst] efter finansnetto på 612 miljarder kronor. Men efter alla avdrag var det bara en inkomst på 392 miljarder som de betalade skatt på. Den inbetalda skatten blev till slut ynka 12,2 procent av resultatet efter finansnetto”, skriver vänsterpartisterna Ulla Andersson och Jacob Johnson på GP Debatt. Många storbolag betalar ingen skatt alls i Sverige.

Tidigare i år avslöjade SVT:s Rapport att: en tredjedel av Sveriges största koncerner är nolltaxerare eller betalar mycket lite skatt.
När Skatteverket på regeringens uppdrag raggar utländska investerare till Sverige lockar man med fördelaktiga och företagsvänliga skatteregler. I broschyren Corporate taxes in Sweden (bolagsskatt i Sverige) poängterar Skatteverket att den svenska bolagsskatten på 26,3 procent är låg i internationell jämförelse och kan lätt bli lägre med hjälp av generösa avdragsregler.

Högeralliansens hjärta klappar extra hårt för de skattetrixande riskkapitalisterna. ”Lägre skatt på riskkapitalister är bra för Sverige”, hävdar exempelvis Carl B Hamilton, Folkpartiets ledamot av riksdagens finansutskott.
Det måste löna sig att skattefuska, är Alliansens paroll.
I regeringens föregångsland USA betalar många storbolag ingen skatt. I fjol betalade 26 amerikanska storföretag mer i lön till sin vd än till statskassan. På listan över de 26 bolagen återfinns bl a Ford, Boeing och försäkringsjätten AIG. Det sistnämnda bolaget, AIG, skulle inte finnas idag om det inte vore för de mer än 1 180 miljarder kronor (170 miljarder dollar) som staten (USA:s skattebetalare) pumpade in 2008-2009.
På grund av de 26 bolagens skattetrixande i fjol gick den amerikanska staten miste om 98 miljarder kronor i skatteinkomster. Vd:arna i samma bolag ­däremot kammade i snitt hem en årslön på dryga 142 miljoner kronor. Sådan är kapitalismen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.