måndag 13 februari 2012

Välfärd utan vinst - kampanjstart väcker stort intresse

Sanna Tefke, RS ersättare i Haninge
kommunfullmäktige, deltar i
Välfärd utan vinst 
Det nya nätverket Välfärd ut­an vinst väcker stort intresse innan kampanjen ens hunnit starta. På talarlistan till nästa veckas stormöte i ABF-huset i Stockholm finns redan bland annat Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting Birgitta Sevefjord och LO-tidningens politiske redaktör Martin Klepke.

Avslöjandena av riskkapitalbolagens vårdskandaler och plundring av friskolekoncerner har ändrat den politiska spelplanen och i ord tvingat privatiseringarnas anhängare till diverse reträtter.
Det har också lett till en tydlig skärpning av motståndet bland de fackligt aktiva inom till exempel Kommunal och LO-distriktet i Stockholm, som på senhösten var för sig antog ovanligt skarpa uttalanden.
Men ingen ska tro att det blir lätt att driva ut ­riskkapitalet och andra bolag. Riskfria skattepengar i vård, skola, omsorg o s v är nämligen en växande guldgruva för kapitalismen.

Öppningen för riskkapitalets karriär i välfärden kan dateras till när Sveriges riksdag strax före jul 1991 gav grönt ljus till vinster i förskolan genom att upphäva stopplagen Lex Pysslingen.
I moderatstyrda storstadskommuner var politikerna ivriga att mer eller mindre skänka bort förskolor till enskilda dagisföreståndare, som några år senare inte kunde motstå frestelsen att över en natt bli rika som troll genom att sälja vidare till riskkapitalägda bolag som Pysslingen.

Om privatiseringarna såldes in med prat om valfrihet, kooperativ och frihet för alternativa pedagoger handlar det idag mest om big business för riskkapitalbolag, där vård, omsorg och skola är framtiden.
Exemplen kan staplas på var-andra på hur både skattebetalarna och verksamheterna har svindlats på enorma summor, som när Filippa Reinfeldts närmaste medarbetare Lars Joakim Lundquist 2007, enligt Dagens Arena, sålde den landstingsdrivna vårdcentralen Serafen i Stockholm 2007 till sin gode vän Ulf Hallum och sex andra läkare för 694 500 kronor. Dessa kunde redan året därpå inkassera en årsvinst på 2 250 000 kronor och sedan 2011 sälja Serafen vidare till det riskkapitalägda bolaget Capio för 20 miljoner kronor.
Riskkapitalbolagen inom vård, omsorg och skola har på bara tre år ökat sin omsättning med 68 procent. Längst fram i det nylibe­rala korståget plöjer Stockholm, där 60 procent av vårdcentralerna ägs av privata aktörer, och andra storstadskommuner.
Expansionstakten är rasande snabb. Enligt Vårdföretagarna ska andelen ha ökat till 25 procent redan i år (en fördubblad andel för hela landet på två år), halvvägs till deras officiella mål att nå 50 ­procent. Ett viktigt verktyg för det är högeralliansens hot om att till 2014 göra ”valfrihetslagen” LOV tvingande för alla kommuner.
Då blir det avgörande och livsviktigt för riskkapitalet att försva­ra sina positioner i den skattefinansierade välfärden med alla ekonomiska och politiska muskler de kan mobilisera, inklusive med hjälp av lejda f d ­S-politiker, och om så krävs med list, ­lögner, krokodiltårar och låtsade eftergifter.
Dagens Nyheter har också i dagarna avslöjat hur ogenerat Carema enligt sin personal bluffar om sin verksamhet i underlagen till upphandlingarna, liksom hur i den senaste skandalen, på Linnégården på Östermalm, en outbildad vikarie som lämnats ensam med ansvaret för 15 ­psykiskt sjuka inte sett någon annan råd än att binda fast en äldre man vid hans säng.

Initiativtagarna till Välfärd utan vinst, Sanna Tefke från Rättvisepartiet Socialisterna och Göran Gustavsson, som båda är fackligt aktiva inom Kommunal, hoppas nu att även Kommunals stora Stockholmsavdelning och LO-distriktet ska bidra till detta.
– Det hela ser mycket positivt ut. Nu lägger vi på ett extra kol de knappa veckor som är kvar! Det ser ut att kunna bli en bra kick-off inför en stor folklig manifestation i slutet på mars, säger Göran Gu­stavsson med sikte på den demonstration som planeras i samband med upphandlingen av S:t Görans sjukhus, vilket sägs vara inte bara Europas utan världens största upphandling av ett sjukhus – en affär på uppåt 20 miljarder kronor för driften under tio år.

En ny rörelse mot privatise­ringarna måste kombinera möten och debatter med väl valda tillfällen och mål för demonstrationer och andra protestaktioner.
Lärarnas Riksförbund skulle till exempel som man antytt kunna kombinera vårens lönekamp för en uppvärdering av lärarlönerna med att peka ut de de riskkapitalbolag som tillåts plundra skolan på enorma resurser. Och detsamma skulle givetvis Kommunal med stöd av ­LO-distriktet kunna göra med ännu större genomslag.

Bilbo Göransson, som är klubbordförande för Kommunal i Hässelby/Vällingby och som till en början fick intern kritik uppifrån för sitt krav på att kommunen efter skandalen på Koppargården skulle återta driften från Carema, hoppas nu på ett annat ljud i skällan.
– Vård får inte vara en handelsvara, som kan leda till orimliga arbetsvillkor för personalen och att en gammal mamma tillåts svälta ihjäl med en vikt på 35 kilo. Det här är frågor som våra medlemmar oroats över i flera år. Oron är gammal, men ilskan är ny.
Arne Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.