tisdag 8 juni 2010

RS tog strid för upprustning i budgetdebatten


På måndagens kommunfullmäktigemöte i Haninge klubbades ännu en arbetarfientlig budget igenom, signerad Moderaterna (M), Folkpartiet (FP), Kristdemokraterna (KD), Centerpartiet (C) och Miljöpartiet (MP). Kommunen ska göra 80 miljoner i vinst år 2011, nedskärningar väntar på gymnasie- och vuxenutbildningen och ännu fler privatiseringar.

Det rasistiska Sverigedemokraterna (SD) hade inte visat upp sitt budgetförslag i förväg p g a att deras politiker varit på ”semester i Italien”. SD stödde nästan alla av borgarnas förslag utom vissa egna idéer som att skära 15 miljoner på Socialnämnden, d v s på barn- och ungdomsvård, stöd till kvinnor som misshandlas och annan viktig social omsorg.
Socialdemokraternas (S) och Vänsterpartiets (V) budgetförslag skiljde sig inte markant från borgarnas; lite mer satsas på skolan, men inte nog för att förhindra nedskärningar; satsning på fler företagsetableringar och fortsatt budgetdisciplin med överskottsmål.
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) tog strid för sitt budgetförslag som utgår ifrån behoven. RS föreslog öronmärkta satsningar på 160 miljoner kronor; höjda lägstalöner och rätt till heltid för de kommunanställda; friskvård och rehabilitering; bättre belysning och andra trygghetsåtgärder; bättre mat i äldreomsorgen; fler platser i vuxenutbildning och SFI; ökat stöd till kvinnojouren, manscentrum, skyddade boenden, barn- och ungdomsvård, familjecentraler, föreningar och fritidsverksamhet samt fler anställda i skola, barn- och äldreomsorg. RS föreslog en ramökning av budgeten på 200 miljoner kronor, för att uppnå den budgetstorlek Haninge skulle ha haft utan den kapitalistiska krisen. RS är det enda parti som vägrar låta gemensam välfärd, arbetare, unga och pensionärer betala notan för den systemkris de rika har skapat.
– Tjusningen i politiken är att tvingas prioritera, klämde Raymond Svensson (C) i med i sitt budgetanförande.
Hur förtjusta varslade kommunanställda är över dessa prioriteringar framgick inte. Men de borgerliga ledamöterna kunde inte sluta tala om hur bra de är, hur Haninges skolpolitik är ett föredöme i hela landet och vilka bra resultat deras ”fokus på kunskap” har gett.
RS kommunfullmäktigeledamot Lina Thörnblom gav en bild av hur verkligheten ser ut i skolan, baserad på fakta i motsats till de övriga partiernas fiktion: I Lärarförbundets rankning hamnar Haninge på plats 283 av 290, 14 procent av Haninges elever kommer inte in på gymnasiet, fem av åtta högstadieskolor saknar specialpedagoger, Haninge satsar en tredjedel mindre på läromedel och hälften så mycket på skolhälsovården än Stockholms kommun.
– Barngrupperna är för stora, det blir omöjligt att ha pedagogisk verksamhet med 19 barn på två anställda. Barnomsorg är inte barnpassning som borgarna verkar tro, sa Lina Thörnblom (RS) och visade hur mycket mindre pengar det finns i Haninge (Kiruna satsar 142 800 kr per förskolebarn jämfört med Haninges 98 900 kr).
– Det handlar inte om hur mycket pengar man har, utan vad man gör med dem, svarade Alexandra Anstrell (M) och antydde att Kiruna slösar bort pengar.
– Med ditt resonemang är risken att ni ger 100 kr till förskolan nästa år för det gör ju ingen skillnad, sa Lina Thörnblom (RS) för att visa vilket verklighetsfrånvänt argument det är.
– Haninge kommuns överskott på 94 miljoner måste tillbaka till verksamheten, krävde Lina Thörnblom (RS).

Lina Thörnblom (RS) rapporterar från budgetdebatten till demonstrationen som hölls utanför till stöd för RS
När äldreomsorgen debatterades öppnade FP:s Kjell Bjerrehorn med ett nästan 20 minuter långt utlägg där han slog sig för bröstet om vad högerstyret skapat under mandatperioden.
– Vi har Sveriges bästa äldreomsorg, stoltserade Kjell Bjerrehorn.
– SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) undersökning om hur nöjda de äldre är visar att Haninge inte alls har landets bästa äldreomsorg, kommunens särskilda boenden hamnar under rikssnittet, visade Mattias Bernhardsson (RS).
Detta besvarades inte. Däremot angreps RS förslag att bygga nytt äldreboende i Jordbro.
– Det behövs inte ett nytt äldreboende. Vi möjliggör istället fler äldre att bo kvar hemma, sa Kjell Bjerrehorn (FP) och berättade han att han själv var född i Norrland och att folk där minsann var vana vid långa avstånd.
– Avstånd i klass med Norrland genom milsvida skogar – är det Folkpartiets vision för äldreomsorgen i Haninge, frågade RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson och började plocka isär politikernas självgoda bild av vad de åstakommit: enbart 8 procent de äldsta har plats på särskilt boende och endast 17 procent får hemtjänst.
– Om nån tror att 29 nya platser på särskilt boende på 7 år medan antalen äldre ökat med nära 3 000 skulle täcka vårdbehovet är man bra naiv. Mindre offentlig omsorg innebär mer anhörigvård, oavlönat arbete i hemmet av framförallt kvinnor, sa Mattias Bernhardsson (RS).
RS krävde sänkta hyror på äldreboendena då många idag knappt får några hundralappar över, fler anställda och bättre mat åt de äldre.
Under debatten visades också hur borgarna slarvar med skattebetalarnas pengar. Det som hela kommunens väldiga apparat av tjänstemän och sekreterare missat undgick inte RS – det saknades 20 miljoner i borgarnas budgetförslag!
– Ni föreslår en budget på 3 140 800 000 kronor, men bara 3 120 800 000 kronor är fördelat på styrelser och nämnder. Hur förklarar ni det, frågade Lina Thörnblom (RS).
Ingen från majoriteten svarade och RS tvingades ställa frågan igen.
– Antingen har ni slarvat bort 20 miljoner, eller så finns det ett blåskonto någonstans i kommunen ni inte vill redovisa för. Var har pengarna tagit vägen, frågade Mattias Bernhardsson (RS).
Kommunalrådet Gilbert De Wendel (M) svarade och det visade sig till slut att de glömt 20 miljoner som skulle varit budgeterade i kommunens reserv. Vilken tur att RS hittade pengarna igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.