torsdag 15 februari 2007

Nu behövs skolstrejk

Artikel ur Offensiv

Stoppa den största skolslakten någonsin i Haninge!

Uppemot 240 jobb är hotade inom skola och barnomsorg i Haninge av den styrande högeralliansen (m, fp, c, kd, mp). Nu behövs kamp från elever, föräldrar, personal och alla Haningebor för att stoppa nedskärningarna.


Ute på förskolor och skolor som är drabbade i Haninge är stämningen upprörd. Kommunledningen lägger locket på och sätter press på rektorer för att undvika kampstämningar.

Personalen ovetande
Det finns fortfarande personal som inte vet om att det planeras nedskärningar på över 40 miljoner kronor inom barn- och utbildningsnämnden. Gör man om denna siffra till tjänster innebär det 233 stycken.
Bara i Brandbergen och Vendelsö har 35 lärare, 25 barnskötare, 10 specialpedagoger, 5 biträdande rektorer och 10 övriga anställda varslats om övertalighet, enligt en förskollärare i Brandbergen.
Facken säger att de inget kan göra för att man inte har varslat om avsked utan om övertalighet, men det spelar ju ingen roll för oss övriga, vi är ju i vilket fall färre kvar på arbetsplatserna.

4 miljoner från en skola

I Kvarnbäcksområdet i Jordbro, som innefattar både skola och förskola, ska man skära ned 4 miljoner kronor.
I måndags hölls ett föräldramöte där rektorn förklarade vad som planeras. Stämningen var upprörd och föräldrar undrade varför rektorn inte har gått ut med detta tidigare när han har vetat om vad som skulle hända i två månader. Rektorerna blev informerade om besparingarna redan den 10 december.
Uppenbarligen är inte det här något som oroar kommunledningen i och med att det inte ens står med på dagordningen för nästa kommunstyrelsemöte. Kommunalrådet Gilbert de Wendel (m) har heller inga svar.
– Vi vet ingenting nu. Rektorerna ska göra konsekvensanalyser och efter det kommer vi se hur vi kan göra det bästa av situationen, säger han.
Rättvisepartiet Socialisterna har tillsammans med Elevkampanjen startat en kampanj mot nedskärningarna.
För två år sedan lyckades vi tillsammans med elever och föräldrar att genom stora protester, skolstrejker och en bojkottskampanj stoppa den införda skolmatsavgiften.
Vi måste göra det känt för folk vad som försiggår och vi måste kämpa på samma sätt som för två år sedan

Breda protester!
Det är bara breda protester som kan stoppa attackerna på skolan och barnomsorgen. Nästa steg borde bli en skolstrejk.

Lina Thörnblom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.